Många använder haspelrulle vid abborrefisket, och det är något som jag personligen föredrar också. Anledningarna till det flera, men de främsta är att det är enkelt, man får bra kastegenskaper även med lätta beten och man kan hitta lätta och prisvärda haspelrullar för under 1000 kronor som fungerar alldeles ypperligt till abborrefisket. I den här artikeln tänkte jag därför tipsa om olika haspelrullar i olika prisklasser som passar bra för just abborre och vi hoppas hjälpa dig att hitta den bästa haspelrullen för abborre i just din prisklass.

När jag bedömer haspelrullar så brukar jag titta på olika faktorer. För vissa typer av fiske så är vissa faktorer viktigare. Jag tycker till exempel att bromskapaciteten är mycket viktigare vid laxfiske och tyngre gäddfiske jämfört med till exempel UL-fiske. Här nedanför har jag listat faktorerna utan någon inbördes rangordning.

  • Storlek
  • Vikt
  • Utväxling
  • Kvalitet
  • Pris
  • Kastegenskaper
  • Typ av beten
  • Känsla
  • Bromskapacitet

När jag fiskar abborre så gör jag det generellt sett med lättare beten, men det är ganska varierat med jiggar, spinnare, mindre skeddrag, crankbaits, ytbeten osv. Enligt min erfarenhet tar rullen lite mera stryk av crankbaits, jerkbaits och ytbeten då man ofta rycker hem betet och får lite aggressivare hugg. Även om man fiskar abborre så kan man ofta få ganska rejäla bonusfiskar i form av gädda, därför brukar jag oftast undvika de allra minsta haspelrullarna för abborrefisket. De använder jag i sådana fall till mer renodlat UL-fiske. För abborre föredrar jag haspelrullar i klasserna 2000-2500 (eller motsvarande hos olika tillverkare).

Bästa haspelrullarna för abborre under 1000 kronor

Daiwa Fuego LT


Det här är en rulle som man ofta kan hitta för ca 900 – 1000 kr. För det priset är det verkligen en väldigt stabil rulle som har bra egenskaper för lättare fiske. Det finns i storlekar från 1000 – 4000. 1000-storleken är utmärkt för UL-fiske efter abborre, men jag skulle själv rekommendera storleken 2500 även om 2000 också kan vara ett alternativ. 2500-storleken har fördelen av att ha bättre bromskapacitet och något bättre utväxling, men väger ungefär 25 gram mer än 2000-storleken.

Daiwa Fuego LT finns hos de flesta seriösa återförsäljarna. Vi rekommenderar bland annat Happy Angler.

Du kan läsa mer om rullen hos Happy Angler och se aktuella priser här.

Shimano Nasci FB

Shimano Nasci FB är en bra rulle med Hagane-teknik. Den finns i flera olika storlekar, allt från 500 till 4000, och till abborre skulle jag rekommendera någon av rullarna upp till 2500-storleken. 2500-storleken är för övrigt ett väldigt bra val för allroundfiske då den har en bra bromskapacitet och bra linuppläggning.

Daiwa Ninja LT

Det här är ännu en stabil haspelrulle från Daiwa, men den är några hundralappar billigare än Daiwa Fuego. I jämförelse med Daiwa Fuego LT så är det här en lite tyngre rulle samtidigt som den har färre kullager. Fördelen med Daiwa Ninja LT är att den ofta kostar runt 500-600 kr.

Du kan läsa mer om rullen hos Happy Angler och se aktuella priser där.

Abu Garcia Pro Max

Abu Garcia Pro Max är ett ypperligt alternativ om man har en mindre budget. Rent kvalitetsmässigt så skulle jag säga att den inte konkurrerar med Daiwa Fuego LT, men det är absolut bra kvalitet i förhållande till priset. För abborre skulle jag rekommendera storleken 20, men även 30 kan fungera om du vill ha rullen för allroundfiske.

Mitchell Mag Pro RZ

Mitchell Mag Pro RZ är en bra rulle som har högre utväxling. Den är lite snabbare än de flesta rullarna i samma storlek och prisklass. Mitchell Mag Pro RZ har 8+1 kullager och man får med en reservspole i aluminium.

Du kan läsa mer om rullen hos Happy Angler och se aktuella priser där.

Okuma Ceymar

Okuma Ceymar är en rätt trevlig rulle för priset, men den är inte felfri. Många har rapporterat problem med handtaget och komponenterna runt handtaget, men det gäller oftast de lite större rullarna som har använts till lite tyngre fiske. Okuma Ceymar har en del plastkomponenter tyvärr som inte har den bästa hållbarheten. Om man bortser från det så är det annars en prisvärd rulle med bra kastegenskaper. För lättare fiske funkar Okuma Ceymar, även om det inte är en rulle som jag skulle rekommendera i första hand. Det finns helt enkelt bättre alternativ i ungefär samma prisklass.

Du kan läsa mer om rullen hos Happy Angler och se aktuella priser där.

Bästa haspelrullarna för abborre under 2500 kr

Om man går upp en del i budget så kan man välja bland en hel del väldigt trevliga rullar och man kan se fram emot bättre kvalitet och bättre kastegenskaper. Frågan är om det behövs för abborrefisket? Det är förstås en smaksak. Jag föredrar själv rullar som jag gillar även om det finns rullar för 1/3 av priset som duger utmärkt till mitt fiske. För några hundralappar extra så kan man få ut lite mer av rullen.

Shimano Ci4+

När det gäller Shimano Ci4+ så måste jag erkänna att jag har svårt att vara objektiv. Anledningen till det är att det helt enkelt är min favoritrulle alla kategorier. Det började med en rulle i storleken 2500FB som snabbt blev mitt förstahandsval för allround-fiske och lättare fiske. Jag har även kompletterat med en 4000FB för lite tyngre fiske. De främsta fördelarna med Ci4+ är kvaliteten, kastegenskaperna, den stabila bromsen, linuppläggningen och utseendet.

Daiwa Caldia LT

Jag kan verkligen rekommendera Daiwa Caldia LT 2500DE. Den har en utväxling på 5,3:1 och en bromskapacitet på 10 kg, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för allroundfiske. Rullen väger 200 gram, vilket gör den till ett bra alternativ även för lättare fiske.

Abu Garxia Revo STX

Abu Garcia Revo STX är en bra rulle från svenska Abu Garcia. Den har hela 11+1 kullager och finns tillgänglig i flera storlekar. Den har en stabil Carbon Matrix-broms som funkar väl. Utväxlingen är på 6,2:1, vilket passar dig som gillar lite snabbare fiske.

Shimano Stradix FL

Shimano Stradic FL är ännu en riktigt bra rulle i Stradic-familjen. Den finns i storlekar från 1000 till 4000.