Haspelrullar för gäddfiske

När man ska köpa en haspelrulle för gäddfiske så är de viktigt att man funderar på hur man ska använda haspelrullen när man fiskar efter gädda. Det är t.ex. stor skillnad på att använda tunga beten över 100 gram jämfört med jiggar och spinnare på t.ex. 10 gram. Olika typer av fiske ställer olika krav på haspelrullen således.

Några grundtips för en nybörjare när man ska välja haspelrulle för gäddfiske är att man inte väljer en för klen rulle. Det är viktigt att man har en bra och jämn slirbroms, eftersom gäddor är starka och kan bli riktigt stora. Därför är det också viktigt att man har en bra lina som passar bra till fisket och rullen. Det är också bra att man har en bra linkapacitet som är anpassad utifrån sina behov och att haspelrullen har en bra linuppläggning.

Haspelrullar finns i olika storlekar. Man kan dela in dem i olika klasser t.ex. lättare fiske, allroundfiske och tyngre fiske. Om du vill inrikta dig mot större gäddfiske så är det viktigt att du har en rulle som är anpassad för det och tål kast med tyngre beten. En haspelrulle för tyngre fiske har oftast bättre slirbroms och bättre linkapacitet.

Slirbromsen på en haspelrulle kan vara antingen frambromsad eller bakbromsad. Om slirbromsen är bakbromsad så kan det vara lättare att ändra på den när du fiskar, medan en frambromsad rulle istället har en jämnare slirbroms.

Något att tänka på är också vad rullen har för utväxling, t.ex. om du vill att den ska veva in mycket på ett vevtag så ska man ha hög utväxling. Och om man vill att den ska veva in litegrann på ett vevtag så ska man ha låg utväxling.

Linuppläggning är också viktigt på rullar, man behöver ha en bra linuppläggare om man vill kunna kasta långt. Det är även viktigt att ha den så att linan sprids jämnt över spolen.

Haspelrulle till jerkbaitfiske?
Det går att använda haspelrulle till jerkbaitfiske, men då är det viktigt att man har en rulle som klarar av att kasta tunga drag och att den har en bra slirbroms som klarar av att fånga större och starkare fiskar.

Haspelrulle till jiggfiske?
Haspelrulle fungerar utmärkt att jiggfiske med så länge man inte har stora gäddjiggar som väger över 100 gram. Det går även kasta tyngre beten med haspelrullar som är anpassade för det, men det kan vara slitsamt för fingertopparna.

Höger- eller vänstervevad rulle?
Det finns haspelrullar som är antingen högervevade eller vänstervevade, men det finns även rullar som man kan ändra veven på själv.

Kastlängder
För att du ska få så bra kastlängd som möjligt så behöver du se till att du har bra linuppläggning, bra fiskelina som är lämplig för fisket och även ett bra fiskespö till just det fisket.

Det är viktigt att ta hand om rullen för att den ska hålla länge och dessutom fungera på bästa sätt. Det kan man göra genom att förvara den varmt och torrt, släppa på bromsen mellan fisketurer samt smörja in den med olja ibland. Läs även instruktionsboken för just din haspelrulle.

Tips på en billig haspelrulle för gäddfiske – Daiwa Ninja LT
Daiwa Ninja LT är en bra och prisvärd haspelrulle som finns i storlekar från 1000–6000. Storlekarna 2500–4000 är bra alternativ för det lättare och mellantunga gäddfisket. Pris från ca 500kr.

Tips på en haspelrulle i mellanklassen – Penn Battle II
Penn Battle II är en rulle som finns i flera olika storlekar från 1000–6000. För gäddfisket rekommenderas 2500 och uppåt

Tips på en dyrare haspelrulle med hög kvalitet – Shimano Stradic CI4+ FB
Shimano Stradic CI4+FB är en dyrare och hållbar haspelrulle som har storlekar från
1000–4000. Detta är en utmärkt rulle för det lättare och mellantunga gäddfisket. Shimano Stradic har en bra linkapacitet, en utmärkt slirbroms och riktigt bra kastegenskaper. För gäddfisket rekommenderas 2500 och uppåt.